Snelheid als key focus van je bedrijf in het (post-)Covid-19-tijdperk

Met snelheid als nieuwe key focus van jouw bedrijf heb jij je bedrijfsvoering aangepast aan de grillen van de pandemie. Goed gedaan! Maar wist je dat je dezelfde focus moet behouden om te zorgen dat je klaar bent voor het tijdperk ná Covid-19? Waarom en hoe? Dat lees je in dit artikel.

Positieve ontwikkelingen in recordtijd

Toen de pandemie net was uitgebroken stond het hele bedrijfsleven op z’n kop. Of het nu ging om het bedienen van klanten, het samenwerken met leveranciers of iets anders. Alle standaard werkwijzen konden zonder pardon de prullenbak in.

Er was verandering nodig – en snel ook. Niet over een jaar, niet over een paar maanden. Nee; het liefst vandaag nog! En niet op één aspect, maar alles tegelijk. De besluitvorming moest worden versneld, de productiviteit moest worden verbeterd, technologie moest op een nieuwe manier worden gebruikt …

Je zou misschien denken dat dit voor veel bedrijven onhaalbaar was. En ja, helaas zullen niet alle bedrijven hiertegen bestand zijn gebleken. Maar over het algemeen hebben bijzonder veel organisaties in een recordtijd positieve resultaten geboekt. Een paar inspirerende voorbeelden:

Opnieuw inzetten van talent.
Een wereldwijd opererende telco heeft 1.000 winkelmedewerkers heringedeeld in de binnendienst en in drie weken tijd omgeschoold.

Lancering van nieuwe bedrijfsmodellen. 
Een gevestigde retailer lanceerde de levering in 2 dagen in plaats van de eerder geplande 18 maanden.

Verbetering van de productiviteit.
Een industriële fabriek draaide met 40 procent van het personeel op een capaciteit van meer dan 90 procent.

Ontwikkeling van nieuwe producten.
Een ingenieursbureau ontwierp en produceerde ventilatoren binnen een week.

Verschuivende activiteiten.
Een grote scheepsbouwer met duizenden werknemers schakelde in overleg met de lokale overheid over van drie naar twee ploegendiensten.

snelheid innoveren Covid-19 key focus geen weg terug

Geen weg meer terug? Actie!

De kern van elk van deze voorbeelden is de snelheid waarmee dingen goed werden uitgevoerd. Vanuit een schaakmat-positie: ze moesten wel! De normale ‘gang’ van zaken liep immers dood. 

Organisaties hebben in no time grenzen opgeheven en silo’s afgebroken op een manier die niemand voor mogelijk hield. Ze hebben beslissingen en processen gestroomlijnd, leiders in de frontlinie gesterkt en traag bewegende hiërarchieën en bureaucratieën opgehangen. 

Bij mijn klanten zijn de resultaten ronduit verbluffend:

“Ik vroeg het maandag, en vrijdag hadden we een werkend prototype.”

“We zetten teams van onze beste mensen op de moeilijkste problemen. Als zij het niet kunnen oplossen, kan niemand het.”

“Het nemen van beslissingen wordt versneld als we de onzin achterwege laten. We nemen beslissingen in één vergadering, beperken groepen tot niet meer dan vier personen en hebben PowerPoint verboden.”

“We hebben nieuwe technologie in één nacht geadopteerd in plaats van in jaren, omdat we een hogere tolerantie hebben voor fouten die het bedrijf in gevaar brengen.”

Door de pandemie hebben ondernemers in rap tempo technologie en data omarmd, kernprocessen opnieuw uitgevonden en nieuwe samenwerkingstools ingezet. Technologie en mensen die op nieuwe manieren met elkaar omgaan, vormen de kern van het nieuwe bedrijfsmodel. Én van het creëren van een effectieve (post-)pandemische organisatie.

snelheid innoveren Covid-19 key focus

De kracht van snelheid

Dat geldt ook voor snelheid. Een bedrijf dat is ontworpen voor snelheid zal krachtige resultaten zien. Denk aan een grotere reactiesnelheid van de klant. Of verbeterde mogelijkheden en prestaties op het gebied van kostenefficiëntie, inkomsten en/of rendement op kapitaal. Het snelle bedrijf kan ook merken dat het een hoger gevoel van zingeving heeft en een gezondere organisatie.

Deze resultaten zijn niet alleen mogelijk, maar zelfs onvermijdelijk. Bedrijfssuccessen die tijdens de crisis zijn gesmeed, moeten in het nieuwe bedrijfsmodel worden verwerkt. Daarbij moeten ondernemers ervoor waken dat zij met hun bedrijfsvoering niet terugvallen op oude gewoonten en processen. Dat vereist het doorvoeren van permanente, structurele veranderingen die snelheid kunnen ondersteunen op manieren die medewerkers inspireren en betrekken.

Je bedrijf heruitvinden voor snelheid, dé key focus in het (post-)Covid-19-tijdperk

Naarmate bedrijven nieuwe manieren van werken aannemen, overwegen steeds meer ondernemers plattere, niet-hiërarchische structuren. Structuren waarbij ze radicalere benaderingen van de besluitvorming en werkwijzen hanteren. De dagen van het wachten op het ontstaan van bewezen methodes zijn voorbij; no guts, no glory. Ondernemers erkennen de noodzaak om tijdens Covid-19 over te stappen van snelheid geforceerd op basis van adrenaline, naar snelheid als standaard voor de lange termijn. Winnaars zijn hier nu moedig mee aan het experimenteren.

Ready? Set ... GO!

Snap je de noodzaak van snelheid, maar weet je niet goed hoe je het gedegen en effectief aanpakt? Realiseer je dan één ding: ook hier is stilstaan geen optie. Jouw concurrenten doen dat namelijk ook niet. 

Heb je hulp nodig bij een vliegende start in 2021? En wil je succesvol en vol vertrouwen doorpakken, ook ná de pandemie? Ik help ondernemers om op volle toeren en met de juiste key focus, positieve resultaten te (blijven) boeken. Bijvoorbeeld met een (her)nieuw(d) product in 5 dagen of met een nieuw bedrijfsmodel. Neem direct vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken!

 

Liever kijken dan lezen? Abonneer je hier op mijn YouTube-kanaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>