Neem geen business coach in de arm die de volgende 7 vragen niet (goed) kan beantwoorden

Business coach hier, business coach daar … Heb jij ook zo’n hekel aan al hun koude telefoontjes en e-mails (om nog maar te zwijgen van de social media-spam)? Nog voordat ze jou en jouw bedrijf hebben leren kennen, lijken ze er al 100% van overtuigd dat zij ALLE antwoorden hebben op de vraag waarom jouw bedrijf niet groeit …

De volgende keer dat zo’n business coach jou benadert, draai je de rollen om! In dit artikel deel ik 7 vragen die jij hem(/haar) kunt stellen over hemzelf. Zodat jij precies weet of je hem kunt vertrouwen met jouw business. Wel zo prettig!

Vraag 1: 'Kun je me een gênant voorbeeld geven van hoe jouw eigen coachingsbedrijf (nog) niet voldoet aan je kernwaarden – en wat jij doet om dat te veranderen?'

Wil je een business coach vertrouwen, dan moet hij eerlijk durven zijn. Naar jou toe én naar zichzelf. Niet alleen over zijn zakelijke successen, maar ook over de verbeterpunten in zijn eigen business. Want feit is: niemand is 100% perfect, iedereen heeft zijn zwakheden. Hetzelfde geldt voor bedrijfsmodellen, die kunnen bijna altijd beter. Beweert hij geen enkel verbeterpunt te kunnen noemen? Krab dan eens achter je oren. Want hoe meer iemand bereid is tot zelfreflectie, hoe gerichter hij naar jou toe kan spiegelen wat er aan jouw business schort.

Vraag 2: 'Wie is uw ideale klant en met wat voor soort persoon werk je graag?'

Weet de business coach niet wie zijn ideale klant is, ofwel voor welke klanten hij het allerliefst zijn mouwen opstroopt? Dan staat hij (net als de meeste ondernemers die dit niet weten) 1-0 achter. Als hij niet weet waarom hij exact doet wat hij doet én voor wie, dan is er een grote kans dat je in de uitvoering van zijn werk een bepaalde passie mist. Val jij daarentegen onder zijn gewenste doelgroep en herken jij je in zijn omschrijving van de ideale persoon om mee te werken? Dan zit je goed.

business coach passie ervaring davinci company

Vraag 3: 'Heb je ooit een bedrijf gehad of gerund dat mislukt is?'

Zelfs als hij al eerder bewezen succes heeft geboekt, kun je dan echt weten waarom dat zo was? Vraag niet alleen naar zijn succesverhalen; daar komt hij waarschijnlijk zelf al mee. Zoek in plaats daarvan vooral uit hoe hij met mislukkingen is omgegaan. Dit vertelt je heel veel over hoe hij professioneel én persoonlijk in elkaar zit.

Vraag 4: 'Wat is jouw definitie van succes?'

Je wilt een coach die jouw perspectief deelt over welke dingen leiden tot een zinvol en rijk leven. Komt zijn definitie van succes overeen met die van jou? Alleen dan kan hij jou namelijk helpen om jouw succesdoelen te bereiken. Zo niet? Dan kun je wellicht beter op zoek gaan naar een andere business coach.

Vraag 5: 'We praten nu al 45 minuten. Wat zegt jouw intuïtie je over het functioneren van mijn bedrijf of van mij als leider?'

Als hij het overwegen waard is, dan hoef je deze vraag niet te stellen. Dan heeft hij deze zelf al beantwoord zonder dat je hem voorlegde. Een business coach moet tijdens zo’n eerste gesprek met jou uit zichzelf op zoek gaan naar wat hij jou voor meerwaarde kan bieden. Om vervolgens haarscherp aan te voelen of en op welk gebied jouw behoefte en zijn aanbod goed op elkaar aansluiten. Is hij nog niet onder je huid gekropen met minstens één moeilijke vraag? Dan zit ‘ie waarschijnlijk in het verkeerde vak.

business coach davinci company

Vraag 6: 'Welke systemen heeft jouw bedrijf om de uitgaven te managen en de cashflow te stabiliseren?'

Ik hoorde een prominente stem in onze industrie onlangs zeggen dat je niks hoeft te weten over de business om een business coach te kunnen zijn … Dit is echt te gek voor woorden! Een coach zou niet alleen kennis moeten hebben van de business; hij moet uit eigen ervaring weten hoe hij een bedrijf runt. Je laat je toch ook niet door een timmerman aan je hart opereren?!

Vraag 7: 'Wat is business coaching eigenlijk? Het klinkt als een of andere vage combi van consulting en therapie ... heb ik dat goed?'

Het vermogen van je coach om deze vraag goed te beantwoorden is cruciaal voor het langetermijnsucces van jullie relatie. Luister goed en let op je onderbuikgevoel. Schiet hij in de verdediging? Zoekt hij hoorbaar kronkelend en weifelend naar een manier om jou toch positief te krijgen over zijn vak? Dan gelooft hij niet 100% in zijn eigen waarde. Als dat wél zo is, dan zou hij jou er namelijk niet wanhopig van hoeven te overtuigen. Kan hij je zonder zich aangevallen te voelen door deze vraag, haarfijn uitleggen wat hij doet en waarom dat waardevol is? Dan zit je goed.

Nu je weet welke 7 vragen jij moet stellen aan een potentiële business coach, filter je met gemak de types eruit van ‘mooie woorden, weinig daden’. En de coaches die simpelweg de ervaring missen die voor goede coaching essentieel is. Stay tuned, want in het volgende artikel deel ik hét 6-stappenplan om daadwerkelijk de business coach te vinden die perfect bij jou past!

Liever kijken dan lezen? Abonneer je hier op mijn YouTube-kanaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>